Μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε δικηγόρους (Video)

Εκδόθηκε από

04/04/2024 15:08

εκδηλωσηΜε την παρουσία του Υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. Ιωάννη Μπούγα, της Προέδρου της ΕΝΔΕ κας Μαργαρίτας Στενιώτη και πλέον των 2.000 συναδέλφων – με φυσική ή διαδικτυακή παρουσία – πραγματοποιήθηκε σήμερα η εκδήλωση που διοργάνωσε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με θέμα: «Μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε δικηγόρους – Πρακτικά και Νομικά Ζητήματα από την εφαρμογή του Νόμου 5095/2024»

Στην εκδήλωση αναπτύχθηκαν αναλυτικά οι νέες ρυθμίσεις που μεταφέρουν δικαστηριακή ύλη στους δικηγόρους και συζητήθηκαν τα ζητήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή τους και τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρης Βερβεσός, είναι η πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, που δικαστηριακή ύλη μεταφέρεται στους δικηγόρους σε μία προσπάθεια αποσυμφόρησης των δικαστηρίων και δημιουργίας συνθηκών επιτάχυνσης των ρυθμών απονομής της δικαιοσύνης. Ένορκες βεβαιώσεις, συναινετικές προσημειώσεις (εγγραφές και εξαλείψεις), κληρονομητήρια, αποδοχές κληρονομιάς, σωματεία, ανήκουν πλέον στο έργο του δικηγόρου, αναγνωρίζοντας έμπρακτα τον θεσμικό του ρόλο, αυξάνοντας το κύρος του και διευρύνοντας την επαγγελματική του δραστηριότητα. Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη νομοθέτηση αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές στιγμές για το δικηγορικό σώμα, καθόσον, πρωτίστως, επιβεβαιώνει το ρόλο του δικηγόρου ως αμίσθου δημόσιου λειτουργού, πέραν αυτού, ως νομικού παραστάτου και συμβούλου και αναβαθμίζει θεσμικά τη θέση του ως συλλειτουργού της Θέμιδας.

Η συμβολή των δικηγόρων στη διαδικασία της απονομής της δικαιοσύνης και στην επιτάχυνσή της, καθίσταται πλέον ιδιαίτερα σημαντική.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό οι:

Ιωάννης Μπούγας, Υφυπουργός Δικαιοσύνης,

Δημήτριος Φινοκαλιώτης, Πρόεδρος Δ.Σ. Θεσσαλονίκης και

Μαργαρίτα Στενιώτη, Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ομιλητές ήταν οι:

Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και Πρόεδρος ΔΣΑ,

Σπύρος Βλαχόπουλος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών,

Σπυρίδων Τσαντίνης, Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και

Φώτιος Γιαννούλας, Σύμβουλος ΔΣΑ, Δικηγόρος Αθηνών

Συντονιστής ήταν ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Ηλίας Κλάππας.

 

 

 Όλη η εκδήλωση-συζήτηση έχει αναρτηθεί στο κανάλι του ΔΣΑ στο youtube.

https://www.youtube.com/watch?v=FiffNADa_4M

ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Bar-Elections
Portal Redirection
Isocrates
Guide

Αλλαγή γλώσσας