Επιστολή του Προέδρου της Ολομέλειας προς τον Πρόεδρο του CCBE, σε συνέχεια καταγγελίας του Δικηγορικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης, σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειες του τουρκικού κράτους σε βάρος του δικηγορικού σώματος

Εκδόθηκε από

30/07/2020 21:22

**

Επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικηγορικού Συλλόγου (CCBE), Ranko Pelicarić,  απέστειλε ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, σχετικά με τις διώξεις σε βάρος Τούρκων δικηγόρων και τις ενέργειες του τουρκικού κράτους σε βάρος του τουρκικού δικηγορικού σώματος, τις  οποίες καταδίκασε δημόσια ο Δικηγορικός Σύλλογος της Νέας Υόρκης.

Επισυνάπτονται:

1. Η πρωτότυπη επιστολή του Προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρη Βερβεσού, ως εστάλη, στην γαλλική γλώσσα.

2. Η καταγγελία του Δικηγορικού Συλλόγου της ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

 

Η επιστολή του Προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικηγορικού Συλλόγου (CCBE), σε ελληνική μετάφραση, έχει ως εξής:

 

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Στις 21/07/2020, έλαβα τη συνημμένη ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Νέας Υόρκης (New York City Bar Association) με την οποία καταγγέλλεται η τουρκική κυβέρνηση για προσπάθεια φίμωσης των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας μέσω νόμου για τα επιμελητήρια. Άμεσα ενημέρωσα σχετικώς τον Αντιπρόεδρο του CCBE Π. Περάκη, προκειμένου να με πληροφορήσει για εάν το CCBE γνωρίζει τα όσα περιέχει η ανακοίνωση και εάν έχει λάβει θέση επ’ αυτών, καθώς και τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας στην CCBE N. Κουτκιά προκειμένου να συντονίσει μια ταχεία αντίδραση ως απάντηση στις διώξεις και την καταπίεση των τουρκικών αρχών σε βάρος του τουρκικού δικηγορικού σώματος.

Ο συνάδελφός κ. Περάκης με ενημέρωσε ότι αφού έλαβε την επιστολή μου, σας έχει έχει καταστήσει γνωστό προφορικά το περιεχόμενό της.

Ο συνάδελφός κ. Κουτκιάς έθεσε υπ’ όψιν μου ένα Δελτίο Τύπου του CCBE της 29/06/2020, το οποίο έχει εκδοθεί σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα από την ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Νέας Υόρκης, και επομένως δεν λαμβάνει θέση για τα μεταγενέστερα γεγονότα της 11/7/2020, που μνημονεύονται στην ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης και συνιστούν νεότερες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Τούρκων συναδέλφων.

Είναι για μένα προφανές ότι αυτή η ανακοίνωση των συναδέλφων μας από τη Νέα Υόρκη χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από το CCBE, προκειμένου και οι Ευρωπαίοι δικηγόροι, μέσω του CCBE, να αντιδράσουν, με τη σειρά τους , το ίδιο σθεναρά, με δεδομένο ότι οι τουρκικοί δικηγορικοί σύλλογοι συνδέονται με το CCBE.

Μάλιστα ενώ το δελτίο τύπου της CCBE της 29/06/2020 καλούσε τις τουρκικές αρχές να απόσχουν από μέτρα που παραβιάζουν την ανεξαρτησία και την ελευθερία έκφρασης των δικηγόρων του κράτους αυτού, οι τουρκικές αρχές το αγνόησαν εντελώς.

Επομένως, αγαπητέ Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ζητήσω να αναλάβετε πρωτοβουλία για μια αντίδραση συγκρίσιμη με εκείνη των συναδέλφων μας της Νέας Υόρκης.

 

Συναδελφικά,

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος
και του ΔΣΑ

Δημήτρης Βερβεσός

Συνημμένα

 epistoli_pros_proedro_ccbe_30.7.2020.pdf | nyc_bar_assocation_turkey_lawyers_independence_press_release_july_20_2020_002.pdf

Bar-Elections
Portal Redirection
Isocrates
Guide

Αλλαγή γλώσσας