Ιστορία - Πρόεδροι Ολομέλειας
Σωτήριος Πολύδωρας (1989 – 1993)
Ο Σωτήρης Πολύδωρας γεννήθηκε στα Περιβόλια του νομού Ηλείας. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασκησε μαχόμενη δικηγορία επί 40 έτη στην Αθήνα και υπήρξε διακεκριμένος Ποινικολόγος. Διετέλεσε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κατά το χρονικό διάστημα από το 1989 έως το1993. Απεβίωσε το έτος 2007.
Σπούδασε εργαζόμενος και από νωρίς αναπτύχθηκε στους φοιτητικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες της εποχής εκείνης. Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων Φοιτητών (1955) και ως ασκούμενος ήταν στην Επιτροπή Αγώνα των ασκουμένων Δικηγόρων, την περίοδο 1961-1964.
Τάκης Παππάς (1993 – 1996)
Ο Τάκης Παππάς (Τρίκαλα 1942-Λιγονέρι Σπετσών, 1 Ιουλίου2001) ήταν Έλληνας διαπρεπής ποινικολόγος, αντιστασιακός και πολιτικός, από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του νομικού κόσμου.
Ο Τάκης Παππάς γεννήθηκε στη Θεσσαλία αλλά πολύ νωρίς μετοίκησε στην Αθήνα. Εντάχθηκε στο κίνημα της νεολαίας της δεκαετίας του '60 και έλαβε μέρος στους αγώνες για τη δημοκρατία, σαν στέλεχος της ΕΔΑ. Φοιτητής της Νομικής Σχολής, συνελήφθη αρκετές φορές από την αστυνομία για συμμετοχή σε διαδηλώσεις και πορείες. Με την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας το 1967, η Χούντα των συνταγματαρχών του αφαίρεσε για δυο έτη την άδεια να δικηγορεί, με το αιτιολογικό ότι δεν διέθετε πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. Από το 1969 ήταν συνήγορος υπεράσπισης αγωνιστών της αντιδικτατορικής πάλης στα στρατοδικεία, αλλά το 1972 συνελήφθη εκ νέου, κρατήθηκε στη Γενική Ασφάλεια όπου και κακοποιήθηκε, ενώ το 1972 εκτοπίσθηκε στο Κερασοχώρι της Ευρυτανίας και αργότερα στο Θέρμο της Τριχωνίδας.
Το 1973 εγκλείσθηκε για 6 μήνες στα κρατητήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ, όπου βασανίσθηκε. Απόρροια των ταλαιπωριών που υπέστη ήταν το νευρολογικό νόσημα από το οποίο προσεβλήθη στη συνέχεια της ζωής του. Μετά την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος συμμετείχε στο ΔΣ του ΔΣΑ για μια 20ετία, διατελώντας αντιπρόεδρος τα έτη 1987-1990 και πρόεδρος τα έτη 1993-1996. Από το 1994 ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ όπως και μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής, ωστόσο το 2000 διαφώνησε με την ασκούμενη πολιτική του Κινήματος και αποχώρησε. Ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΔΗΚΚΙ στις εθνικές εκλογές της 9 Απριλίου του 2000. Υπήρξε επίσης, ιδρυτικό μέλος της κίνησης «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη».
Αντώνης Ρουπακιώτης (1996 – 2002)
Ο Αντώνης Ρουπακιώτης γεννήθηκε στο Αθάνι Λευκάδας το 1938. Ασκησε μαχόμενη δικηγορία στην Αθήνα. Διετέλεσε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κατά το χρονικό διάστημα από το 1996 έως το 2002. Ηταν μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Στις 17.5.2012 διορίστηκε υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τον Ιούνιο του 2013 διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Δημήτρης Παξινός (2002 – 2011)
Ο Δημήτρης Παξινός γεννήθηκε στην Λευκάδα το 1949. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εξελέγη για πρώτη φορά, μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ το έτος 1976. Διετέλεσε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κατά το χρονικό διάστημα από το 2002 έως το 2011. Έχει τιμηθεί για την προσφορά του από τον Ευρωπαϊκό Δικηγορικό Σύλλογο και έχει αναγορευθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Βαρθολομαίο, σε Άρχοντα Έξαρχο για τις υπηρεσίες του στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ιωάννης Αδαμόπουλος (2011 -2014)
Ο Γιάννης Αδαμόπουλος γεννήθηκε το 1962 στο Σκληρού Μεσσηνίας. Σπούδασε νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Από το 1986 ασκεί μαχόμενη δικηγορία στην Αθήνα.
Έχει διατελέσει επί σειρά ετών σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Στις 8 Μαρτίου 2011, εξελέγη Πρόεδρος του ΔΣΑ. Τον Απρίλιο του 2005 επελέγη ως «Συνήγορος του Καταναλωτή». Από τον Νοέμβριο του 2007 ως τον Ιανουάριο του 2009 διετέλεσε Πρόεδρος του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ), Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης των Κολλεγίων και Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συστήματος Σύνδεσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την Απασχόληση (ΕΣΕΕΚΑ), ενώ από το Φεβρουάριο ως τον Οκτώβριο του 2009 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών.
Βασίλειος Αλεξανδρής (2014 - 2018)
Ο Βασίλειος Ευστ. Αλεξανδρής γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1955.
Έλαβε το απολυτήριο (εξαταξίου) Γυμνασίου από το Ε’ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών. Ακολούθως σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Αποφοίτησε τον Απρίλιο του έτους 1980.
Το έτος 1992 έλαβε διδακτορικό δίπλωμα από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η διδακτορική του διατριβή, την οποία εκπόνησε υπό την εποπτεία του καθηγητή Ι. Μανωλεδάκη, έχει ως θέμα: «Το έγκλημα της εκβίασης». Η εν λόγω διατριβή δημοσιεύτηκε από τον εκδοτικό οίκο Αντ. Σάκκουλα το έτος 1995.
Από το έτος 1982 έως και σήμερα ασκεί συστηματικά δικηγορία. Κύριο αντικείμενο της επαγγελματικής του δραστηριότητας είναι ο χειρισμός ποινικών υποθέσεων (που αφορούν ιδίως τα πεδία των εγκλημάτων κατά της ζωής και της περιουσίας, οικονομικά εγκλήματα και εγκλήματα δια του τύπου) σε κάθε βαθμό δικαιοδοσίας.
Την τριετία 1995-1998 συμμετείχε ως διδάσκων στα σεμινάρια του Δ.Σ.Α. για τους νέους δικηγόρους.
Καθ’ όλη τη λειτουργία του επιστημονικού περιοδικού «ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ», του οποίου ιδρυτές ήσαν ο Ι. Μανωλεδάκης και ο Δ. Τσάτσος, ήταν στην ομάδα των τακτικών συνεργατών.
Έχει συγγράψει σειρά επιστημονικών μελετών που έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά (όπως λ.χ. στην «ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ») καθώς και σε συλλογικούς τόμους ( λ.χ. σε: Αλεξανδρή/Τσόλκα, Διευκόλυνση ακολασίας άλλων και άσεμνα, Εκδ. Αντ. Σάκκουλα 1998, Ν. Κουράκη (Επιμ), Αντεγκληματική Πολιτική, Εκδ. Αντ. Σάκκουλα, 2001). Στις εν λόγω μελέτες πραγματεύεται ζητήματα που άπτονται του ουσιαστικού και δικονομικού ποινικού δικαίου, με συγκριτικές αναφορές και σε νομικά συστήματα της αλλοδαπής. Επίσης, σε επιστημονικά περιοδικά έχει δημοσιευτεί σειρά παρατηρήσεών του σε αποφάσεις της νομολογίας (από το έτος 1993 έως σήμερα).
Περαιτέρω, απόψεις και γνώμες του σχετικά με νομικά ζητήματα της επικαιρότητας έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο τύπο, όπως στις εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ», «ΕΘΝΟΣ», «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ». Ενδεικτικά, ορισμένα από τα ζητήματα αυτά αφορούν το πρόβλημα της επιτάχυνσης της δικαιοσύνης, την προσωρινή κράτηση και τις συνθήκες κράτησης, την ηλεκτρονική (οπτική και ηχητική) παρακολούθηση προσώπων.
Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου και της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων.
Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.