ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΕ ΤΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
Category
Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος συναντήθηκε στις 20.10.2026 με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Χρήστο Δερμεντζόπουλο, προκειμένου να παρουσιάσει τα προβλήματα που παρατηρούνται κατά τη λειτουργία του Κτηματολογίου και να αναζητηθούν αποτελεσματικές λύσεις για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών και τη διευκόλυνση των δικηγόρων, κατά την άσκηση του έργου τους. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης απόφασης της Ολομέλειας, κατά τη συνεδρίασή της στις 13.9.2026 στην Ερμούπολη Σύρου.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα ακόλουθα θέματα:
1. Ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού και του νομικού ελέγχου
Προωθείται η διεύρυνση του αριθμού των προσώπων που διενεργούν νομικό έλεγχο στο Κτηματολόγιο, με δικαίωμα υπογραφής νομικών πράξεων.
Αναμένεται η πρόσληψη 150 ατόμων προσωπικού, καθώς και η κάλυψη 80 θέσεων προσωπικού έως το τέλος του έτους.
Έχει προκηρυχθεί ήδη η πρόσληψη 19 δικηγόρων.
2. Εγχειρίδιο κανόνων και κατάλογος δικαιολογητικών
Το εγχειρίδιο με τους κανόνες λειτουργίας και διεκπεραίωσης των υποθέσεων επικαιροποιείται διαρκώς, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Κτηματολογίου και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.
Αναμένεται στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα η κατάρτιση καταλόγου δικαιολογητικών, με στόχο την ομοιόμορφη αντιμετώπιση των υποθέσεων.
3. Ανάγκη νομοθετικών ρυθμίσεων
Υπάρχει ανάγκη προώθησης νομοθετικών ρυθμίσεων για την επανεξέταση απορριπτικών υποθέσεων σε δεύτερο επίπεδο, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα διόρθωσης λαθών καθώς επίσης και για τις επικυρώσεις ανώμαλων δικαιοπραξιών.
4. Βελτιώσεις στο ψηφιακό αρχείο (Archive)
Έχουν ήδη υλοποιηθεί σημαντικές βελτιώσεις στο ψηφιακό αρχείο, ενώ προστίθενται νέες κατηγορίες πρόδηλων σφαλμάτων.
Επίσης, στην εφαρμογή έχει προστεθεί εγχειρίδιο χρήσης, καθώς και οδηγός για τον τρόπο ανάγνωσης και διενέργειας ψηφιακής έρευνας.
Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να παρέχεται στους δικηγόρους, μέσω της έρευνας, η δυνατότητα πρόσβασης στις ενστάσεις, ώστε να μπορούν να αξιολογούν με πληρέστερα στοιχεία τη δυνατότητα και την ασφάλεια μελλοντικών συναλλαγών.
5. Εκκρεμότητες και λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων
Σύμφωνα με την ενημέρωση, σε πανελλαδικό επίπεδο, οι εκκρεμότητες έχουν μειωθεί στο 9% και η εκτίμηση είναι ότι θα μειωθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα.
6. Νομικοί εισηγητές και εκπαίδευση
Η λειτουργία των νομικών εισηγητών αξιολογείται θετικά, ενώ προγραμματίζονται και νέα σεμινάρια για την περαιτέρω εκπαίδευση και υποστήριξή τους.
Η Ολομέλεια, μέσω της Επιτροπής Κτηματολογίου που έχει συστήσει, θα παρακολουθεί την πρόοδο στην επίλυση των προβλημάτων που παρατηρούνται και θα παρεμβαίνει ανάλογα, επιζητώντας την αποτελεσματική συνεργασία με τον Φορέα.
Η ασφάλεια δικαίου και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των συναλλασσόμενων πολιτών πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα όλων μας.
Την αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής αποτελούσαν ο Πρόεδρος κ. Ανδρέας Κουτσόλαμπρος και τα μέλη της κ.κ. Δημήτριος Φινοκαλιώτης Πρόεδρος ΔΣ Θεσσαλονίκης, Ευρώπη Αρτόγλου Πρόεδρος ΔΣ Κιλκίς, Ιωάννης Γιατράς Πρόεδρος ΔΣ Ζακύνθου, Αθανάσιος Μακρυγιάννης Πρόεδρος ΔΣ Λαμίας, Μιχάλης Νικολάου Πρόεδρος ΔΣ Άρτας, Χρήστος Παΐσιος Πρόεδρος ΔΣ Ι.Π. Μεσολογγίου, Ασημίνα Στρίμπα Πρόεδρος ΔΣ Κατερίνης και Τρύφωνας Τσάτσαρος Πρόεδρος ΔΣ Λάρισας.
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος επίσης, ο Αντιπρόεδρος του ΔΣΑ κ. Ζώης Σταυρόπουλος, η Γενική Διευθύντρια του Κτηματολογίου κα Μαρκέλλου και οι Προϊστάμενες της Νομικής Υπηρεσίας του φορέα κ.κ. Κουκούτση και Ανδρεαδάκη.




