Συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, στην Αθήνα, παρουσία των Υπουργού και Υφυπουργού Δικαιοσύνης

Εκδόθηκε από

04/01/2024 18:24

olomeleiaΗ Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: Στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, στην Αθήνα, παρευρέθηκαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γεώργιος Φλωρίδης και ο Υφυπουργός Ιωάννης Μπούγας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις προωθούμενες παρεμβάσεις του Υπουργείου στη διαδικασία της απονομής της Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα:

- Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης της πολιτικής δίκης, ο Υπουργός εξήγγειλε τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τη μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε δικηγόρους. Υποθέσεις εγγραφής και εξάλειψης συναινετικών προσημειώσεων υποθήκης, αποδοχής κληρονομιάς, έκδοσης κληρονομητηρίου, σύστασης σωματείων, πλην πολιτιστικών, θα διεκπεραιώνονται εφεξής από δικηγόρους, η δε λήψη ενόρκων βεβαιώσεων, όπου προβλέπονται, θα γίνεται μόνο από δικηγόρους ή συμβολαιογράφους. Οι αλλαγές αυτές θα ενταχθούν στο υπό διαμόρφωση «Ερανιστικό» νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το δεύτερο δεκαήμερο του τρέχοντος μηνός.

- Ο Υπουργός εξήγγειλε την άμεση σύσταση Επιτροπής για την αναμόρφωση του Κώδικα Δικηγόρων. Στο πλαίσιο αυτό, θα μελετηθεί η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου στα συμβόλαια, η υποχρέωση έκδοσης γραμματίου σε όλες τις υποθέσεις, όπου παρίσταται δικηγόρος και η επανεξέταση των δικηγορικών αμοιβών.

- Ως προς την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ο Υπουργός εξήγγειλε αλλαγές στις διατάξεις του σχεδίου νόμου που έχει τεθεί σε διαβούλευση, αποδεχόμενος κάποιες εκ των προτάσεων της Ολομέλειας, χωρίς όμως να τις προσδιορίσει, και χωρίς να αλλάζει η φιλοσοφία του προωθούμενου νομοσχεδίου. Αποδέχθηκε την πρόταση για συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ολομέλειας για την περαιτέρω συζήτηση επί των διατάξεων του σχεδίου νόμου.

- Στο μείζον ζήτημα του δικαστικού χάρτη της χώρας, ο Υπουργός επικέντρωσε την παρέμβαση του Υπουργείου στην ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, με ειδική μέριμνα για ακριτικές και νησιωτικές περιοχές. Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στη λειτουργία ενός κεντρικού Πρωτοδικείου στην έδρα κάθε Περιφερειακής Ενότητας, στη λειτουργία Περιφερειακών Πρωτοδικείων και στην κατάργηση Ειρηνοδικείων, στη θέση των οποίων θα λειτουργούν έδρες Περιφερειακών Πρωτοδικείων. Τα υφιστάμενα Εφετεία δεν θα θιγούν.

- Στη Νομική Βοήθεια, ο Υπουργός εξήγγειλε την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την εκκαθάριση και καταβολή των όλων εκκρεμών αποζημιώσεων Νομικής Βοήθειας και την αναζήτηση λύσης για την άμεση εκκαθάριση και πληρωμή των μελλοντικών αποζημιώσεων, μέσω της λειτουργίας ειδικής πλατφόρμας.

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας συνεχίζεται για τη λήψη αποφάσεων για τις δράσεις και τις κινητοποιήσεις του κλάδου.

Συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, στην Αθήνα, παρουσία των Υπουργού και Υφυπουργού Δικαιοσύνης

Bar-Elections
Portal Redirection
Isocrates
Guide

Αλλαγή γλώσσας