Συνάντηση της Ολομέλειας με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας κατά δικηγόρων

Εκδόθηκε από

26/09/2022 19:36

YPPROPOΑντιπροσωπεία της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αποτελούμενη από τον Πρόεδρό της Δημήτρη Βερβεσό, τον Πρόεδρο του ΔΣ Πειραιά Ηλία Κλάππα και τον Πρόεδρο του ΔΣ Ζακύνθου Ιωάννη-Διονύσιο Γιατρά, σε υλοποίηση σχετικής απόφασης, κατά τη συνεδρίασή της στις 10.9.2022 στην Καβάλα συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Κωνσταντίνο Σκούμα μετά από άμεση αποδοχή του σχετικού αιτήματός μας από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη (επισυνάπτεται το αίτημα).

Η αντιπροσωπεία της Ολομέλειας αναφέρθηκε στα επανειλημμένα και διαρκώς αυξανόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας σε βάρος δικηγόρων και επεσήμανε  και συγκεκριμένες συμπεριφορές αστυνομικών οργάνων, κατά παράβαση των προβλεπόμενων στην αριθ. 2/2021 εγκύκλιο του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που αφορά στην περίπτωση τυχόν  διάπραξης αυτόφωρου πλημμελήματος από δικηγόρους.

Ο σεβασμός στο θεσμικό ρόλο του δικηγόρου, ως συλλειτουργού της Δικαιοσύνης αλλά και η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων  και ελευθεριών όχι μόνο των δικηγόρων αλλά και των πολιτών πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για όλους.

Για τα  περιστατικά αυτά, έχει επιληφθεί πειθαρχικά ήδη  ο Υπουργός και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. (επισυνάπτεται επιστολή) αλλά και ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος διενεργεί αυτοτελή έρευνα, όπως προκύπτει από  την από 9.9.2022  επιστολή του (επισυνάπτεται).

Η αντιπροσωπεία της Ολομέλειας επεσήμανε την ανάγκη να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα από τα αστυνομικά όργανα η σχετική εισαγγελική εγκύκλιος του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου κ. Παπαγεωργίου Δημήτρη και ζήτησε να διερευνηθούν πλήρως τα καταγγελθέντα περιστατικά και να αποδοθούν οι ευθύνες, όπου ανήκουν.

Στο κράτος δικαίου δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές παραβατικές συμπεριφορές και δη οργάνων που έχουν επωμισθεί το καθήκον τήρησης της νομιμότητας.

Η Ολομέλεια θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του θέματος, αναμένοντας την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας, που θα πρέπει να γίνει εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος  αλλά και τις αναγκαίες  παρεμβάσεις τόσο του Υπουργείου, όσο και της Αστυνομίας ώστε να μη παρουσιασθούν άλλα τέτοια περιστατικά.

Bar-Elections
Portal Redirection
Isocrates
Guide

Αλλαγή γλώσσας