Συνάντηση αντιπροσωπείας της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων με την Πρόεδρο του «Κινήματος Αλλαγής»

Εκδόθηκε από

19/04/2018 10:51

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για συναντήσεις  με τους πολιτικούς αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων του Συνταγματικού τόξου, αντιπροσωπεία της Ολομέλειας επισκέφθηκε στα γραφεία του κόμματος την Πρόεδρο του «Κινήματος Αλλαγής», κυρία Φώφη Γεννηματά.

Η αντιπροσωπεία ενημέρωσε την κυρία Γεννηματά για τα ασφαλιστικά και φορολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι και το δημευτικού τύπου χαρακτήρα που έχουν προσλάβει για το δικηγορικό εισόδημα οι άνω επιβαρύνσεις. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο ζήτημα του ΦΠΑ στις νομικές υπηρεσίες, ενόψει και της σχετικής συζήτησης που θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από την πρόταση Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ζήτησε την ενεργό υποστήριξη των Ευρωβουλευτών του Κινήματος και της Σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία ανήκει. Επισήμανε μάλιστα ότι η επιβολή υψηλού ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την απρόσκοπτη πρόσβαση των Ελλήνων πολιτών στη Δικαιοσύνη.

Ενημέρωσε επίσης την κυρία Γεννηματά για τις προτάσεις των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας σχετικά με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής των αποφάσεων των δικαστηρίων, αλλά και την ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης, με έμφαση στη Διοικητική Δικαιοσύνη.

Παράλληλα, ενημέρωσε την Πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ.:

- για τα προβλήματα λειτουργίας του ΕΦΚΑ
- για την πρωτοβουλία των Επιστημονικών Συλλόγων της χώρας για την πρόταση προστασίας της πρώτης κατοικίας των μη κακοπληρωτών δανειοληπτών και την επέκταση του Νόμου Κατσέλη.
- για την ανάγκη επέκτασης του θεσμού της νομικής βοήθειας και την άμεση πληρωμή των οφειλομένων σε δικηγόρους.
- για τις διαφωνίες του δικηγορικού σώματος σε σχέση με τον ψηφισθέντα νόμο για τη Διαμεσολάβηση.
- για την πρωτοβουλία των Δικηγορικών Συλλόγων για την προώθηση του θεσμού της Διαιτησίας.
- για την αντίθεση της Ολομέλειας στην εξαγγελθείσα ίδρυση 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα.
- για την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ , για την ενίσχυση του νέου δικηγόρου και της δικηγορικής άσκησης.

Η Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., από την πλευρά της, προέταξε το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης που, όπως τόνισε, αποτελεί στοιχείο ποιότητας της ίδιας της Δημοκρατίας. Απαρίθμησε δε τις αντιδράσεις της παράταξής της σε όλες τις απόπειρες παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη και παραβίασης της διάκρισης των εξουσιών. Η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ. υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης της απονομής Δικαιοσύνης και ως εργαλείο ανάπτυξης. Στο πεδίο του ασφαλιστικού συστήματος, η κυρία Γεννηματά εξήγγειλε την πρόθεσή της για υιοθέτηση ενός ανώτατου πλαφόν εισφορών σε μηνιαία βάση, ως άμεσο μέτρο στήριξης των ελευθέρων επαγγελματιών που σήμερα αναγκάζονται να αποχωρήσουν από το επάγγελμα. Παράλληλα, επιβεβαίωσε τη θέση της ότι είναι ανάγκη να ανατραπεί ο «νόμος Κατρούγκαλου» και να οικοδομηθεί ένα εξ αρχής νέο βιώσιμο σύστημα, με όρους δικαιοσύνης και ανταποδοτικότητας.

Για δε τις αναγκαίες τομές στο φορολογικό καθεστώς των νομικών υπηρεσιών, η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ., συμφώνησε στην αναγκαιότητα διορθωτικών παρεμβάσεων, οι οποίες προϋποθέτουν ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο και ελάφρυνση των υπερβολικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση. Για δε τα «κόκκινα δάνεια», υπενθύμισε τις θέσεις του Κινήματος για τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, με πρόνοια για την προστασία της κύριας κατοικίας. Τέλος, η κυρία Γεννηματά ζήτησε την υποστήριξη της νομικής κοινότητας στην προσπάθεια εξασφάλισης ευρείας πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης για την αναγκαία αναθεώρηση του Συντάγματος.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Πρόεδρος της Ολομέλειας, Δημήτρης Βερβεσός (Πρόεδρος ΔΣΑ) και σ' αυτήν μετείχαν οι: Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Γιώργος Σταματογιάννης, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς, Γιώργος Μπαλιάκας, ο ταμίας του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Ντούγκας και ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣΑ, Μιχάλης Καλαντζόπουλος.

Στη συνάντηση εκ μέρους του «Κινήματος Αλλαγής» μετείχαν ο βουλευτής Αχαΐας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και τα στελέχη του Κινήματος, Μανώλης Όθωνας, Χρήστος Πρωτόπαππας, Γιώργος Κουτρουμάνης, Νικόλας Κανελλόπουλος, Χριστίνα Κουντούρη και Δημήτρης Μάντζος. 

Bar-Elections
Portal Redirection
Isocrates
Guide

Αλλαγή γλώσσας