Συναντήσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας με τοπικούς βουλευτές, για τα προβλήματα των δικηγόρων

Εκδόθηκε από

21/02/2021 16:21

**

Στα πλαίσια απόφασης του ΔΣ του ΔΣΛ, αλλά και της από 13.2.2021 απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας Θανάσης Μακρυγιάννης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου συναντήθηκαν με βουλευτές του νόμου Φθιώτιδος, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τα αυξημένα προβλήματα που απασχολούν το δικηγορικό σώμα, λόγω των συνεπειών της πανδημίας και να ζητήσουν την ενεργή στήριξή τους για την υλοποίηση των διεκδικήσεων του κλάδου. Ειδικότερα , την Παρασκευή 19.2.2021 έγινε συνάντηση με τους βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Γεώργιο Κοτρωνιά και Θέμη Χειμάρα και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, δικηγόρο-μέλος του ΔΣΛ κ.Ιωάννη Σαρακιώτη και το Σάββατο 20.2.2021 με τον Υπουργό οικονομικών και βουλευτή της Ν.Δ κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Κατά τις συναντήσεις αυτές, στις οποίες τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου ενημέρωσε τους βουλευτές για τη δεινή οικονομική και επαγγελματική θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι δικηγόροι λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων και της υπολειτουργίας υπηρεσιών που συνδέονται άμεσα με την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος αλλά και λόγω των γενικότερων επιπτώσεων της πανδημίας στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου. Όπως ανέφερε, η στήριξη της Πολιτείας προς τους δικηγόρους, ιδίως στη δεύτερη φάση της πανδημίας, όπου οι αρνητικές συνέπειές της ενεργούν πολλαπλασιαστικά, δεν ήταν η επιβαλλόμενη και σε κάθε περίπτωση, υπολείπεται της στήριξης που η Πολιτεία παρείχε σε άλλους πληττόμενους επαγγελματικούς κλάδους. Η παράταση της υγειονομικής κρίσης επιδεινώνει περαιτέρω την θέση των δικηγόρων και καθιστά αναγκαία παρά ποτέ την ουσιαστική οικονομική ενίσχυσή τους. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θανάσης Μακρυγιάννης έθεσε ως προτεραιότητα την ανάγκη διαρκούς και ακώλυτης λειτουργίας της Δικαιοσύνης, που αποτελεί πυλώνα της Δημοκρατίας και του κράτους Δικαίου, εξασφαλίζει το δικαίωμα δικαστικής προστασίας

των πολιτών και ενεργεί ρυθμιστικά στην εξέλιξη της οικονομικης και κοινωνικής ζωής. Όπως τόνισε, ότι η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων σε σειρά δικαστικών λειτουργιών δεν δικαιολογείται, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι τα δικαστήρια με την τήρηση των μέτρων πρόληψης και προστασίας και τον χρονικό καταμερισμό των υποθέσεων δεν αποτελούν, όπως έχει αποδειχθεί, εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Ως προς τα μέτρα οικονομικής στήριξης , πέραν αυτών που αναφέρονται στο διεκδικητικό πλαίσιο της Ολομέλειας, ζήτησε την απαλλαγή από τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, άλλως, τη μείωση τους, την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων (ΦΠΑ),την απαλλαγή από καταβολή τέλους επιτηδεύματος για το έτος2020, τη μείωση του μισθώματος επαγγελματικής στέγης και για τους επόμενους μήνες, τη μείωση του μισθώματος κατοικιών φοιτητών τέκνων δικηγόρων. Όσον αφορά στα ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος, αναφέρθηκε στο θέμα της κάλυψης των κενών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων και της πρόβλεψης μίας επιπλέον θέσης αντιεισαγγελέα Εφετών, καθώς επίσης και στην ανάγκη άμεσης επισκευής και βελτίωσης της λειτουργικότητας του υπάρχοντος παλαιού δικαστικού μεγάρου επί της οδού Καποδιστρίου, για την καλύτερη δυνατή και ασφαλή εξυπηρέτηση των πολιτών και των δικηγόρων. Ακολούθησαν τοποθετήσεις των μελών του ΔΣ και διάλογος μεταξύ των παρευρισκομένων. Όλοι οι παριστάμενοι βουλευτές δεσμεύτηκαν να εξετάσουν τα ζητήματα που τέθηκαν. Τέλος, ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία ανέγερσης του δικαστικού μεγάρου (Νέου), μετά την σχετική ενημέρωση που είχε από τον Υπουργό Οικονομικών.

Bar-Elections
Portal Redirection
Isocrates
Guide

Αλλαγή γλώσσας