Πιλοτική δίκη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Εκδόθηκε από

14/06/2022 19:33

areios pagosΣυζητήθηκε σήμερα ενώπιον της Τριμελούς Επιτροπής του Αρείου Πάγου η αίτηση της ΔΕΗ για την εισαγωγή των εκκρεμών συλλογικών αγωγών των Ενώσεων Καταναλωτών και λοιπών φορέων που σχετίζονται με την νομιμότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής   στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κατ’ εφαρμογή του άρθρου 20Α ΚΠολΔ για την πιλοτική δίκη.

Οι καταναλωτικές ενώσεις αντιτάχθηκαν σθεναρά στο αίτημα αυτό υποστηρίζοντας την αυτοτέλεια και την ειδικότερη πρόβλεψη της συλλογικής αγωγής του ν. 2251/94 εν σχέσει με την πιλοτική καθώς και την ενωσιακή νομοθεσία που επιβάλλει την εφαρμογή του ενδίκου βοηθήματος της συλλογικής αγωγής ως μοναδικού μέσου προστασίας των καταναλωτών.

Οι καταναλωτικές ενώσεις εκπροσωπήθηκαν με την Πρόεδρο της ΕΚΠΟΙΖΩ, κα Παναγιώτα Καλαποθαράκου, τον Πρόεδρο του ΙΝΚΑ-ΓΟΚΕ, κ. Γιώργο Λεχουρίτη και με τους νομικούς τους συμβούλους, Δημήτρη Σπυράκο, Ιάκωβο Βενιέρη, Βίκτωρα Τσιαφούτη (ΕΚΠΟΙΖΩ), Μάριο Μαρινάκο Αλέξη Αλεξόπουλο και Γιώργο Καλτσά (ΙΝΚΑ-ΓΟΚΕ)

Ενώπιον της Επιτροπής παρενέβη, κατ´ άρθρον 90 παρ.ζ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Ήταν παρόντες ο Πρόεδρος της Ολομέλειας, Δημήτρης Βερβεσός, η Σύμβουλος του ΔΣΑ Χριστίνα Τσαγκλή και οι νομικοί παραστάτες Γιώργος Μεντής και Δημήτρης Βασιλείου.

Σύμφωνα με την θέση που υποστήριξε και τεκμηρίωσε ο ΔΣΑ, πέραν της αντισυνταγματικότητας της σχετικής νομοθετικής πρόβλεψης πρότεινε επίσης την έλλειψη της συνδρομής των προϋποθέσεων του άρθρου 20Α ΚΠολ.Δ , καθώς επίσης ότι μία τέτοια τυχόν απόφαση της Επιτροπής θα οδηγήσει το Ανώτατο Ακυρωτικό να αχθεί σε ουσιαστική κρισιολόγηση πραγματικών περιστατικών. 

Bar-Elections
Portal Redirection
Isocrates
Guide

Αλλαγή γλώσσας