Πανηγυρική έναρξη Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων στην Ορεστιάδα – Επιστολή-παρέμβαση του Προέδρου του CCBE για την κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία

Εκδόθηκε από

16/06/2018 10:25

Συνεδρίασε σήμερα στην Ορεστιάδα η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στην πρώτη εκτός Αθηνών συνεδρίασή της σε αυτή τη θητεία.

Πρόκειται για συνεδρίαση με ιδιαίτερο εθνικό συμβολισμό, καθώς συνεχίζεται από τις τουρκικές αρχές, για διάστημα πλέον των τριών μηνών, η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς την απαγγελία κατηγοριών, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Κατά την συνεδρίαση o Πρόεδρος της Ολομέλειας, Δημήτρης Βερβεσός, γνωστοποίησε το περιεχόμενο της από 14.6.2018 επιστολής - παρέμβασης του Προέδρου του CCBE, Antonín Mokrý, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για την εξέλιξη της υπόθεσης καθώς εξαγγέλλεται η αποστολή Ευρωπαίων δικηγόρων παρατηρητών  του Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης, με συμμετοχή και της ελληνικής αντιπροσωπείας, προς το σκοπό διασφάλισης της τήρησης των απαιτήσεων του διεθνούς δικαίου στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η επιστολή έχει, κατ’ ακριβή μετάφραση, ως εξής:

«Σας ευχαριστούμε για την από 4 Ιουνίου επιστολή σας.

Όπως πολύ σωστά υποθέσατε, το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) δεν έχει λάβει απάντηση από τους Τούρκους δικηγόρους που εκπροσωπούν τους δύο Έλληνες αξιωματικούς. Αυτό, ωστόσο, δεν  κατευνάζει τις ανησυχίες σχετικά με το σεβασμό της διαφάνειας των διαδικαστικών εγγυήσεων, ο οποίος είναι βασική προϋπόθεση για τις χώρες που συμμορφώνονται με το Κανόνα Δικαίου.

Ένας από τους στόχους του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) είναι «Να παρακολουθεί ενεργά την προάσπιση του Κράτους Δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος πρόσβασης στη δικαιοσύνη και της προστασίας του πελάτη». Προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτούς τους στόχους το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) θα αποστείλει υπενθύμιση και στους δύο Τούρκους δικηγόρους, την οποία θα κοινοποιήσει τόσο στον Πρόεδρο του Συλλόγου της Αδριανούπολης όσο και στον Πρόεδρο της Ένωσης Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων.

Εάν δεν υπάρξει αντίδραση σε αυτή την επιστολή πριν το τέλος αυτού του μήνα, θα ζητήσουμε από τον Πρόεδρο το Δικηγορικού Συλλόγου της Αδριανούπολης να πραγματοποιήσει συνάντηση μαζί με τους εκπροσώπους του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων, την Ελληνική Αντιπροσωπεία και – εφόσον το επιθυμούν- την Ένωση Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων. Επίσης θα του ζητήσουμε να έρθει σε επαφή με τους Τούρκους Δικηγόρους, οι οποίοι εκπροσωπούν τους Έλληνες στρατιωτικούς.

Τέλος, θα επιμείνουμε να δούμε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και να εκτιμήσουμε εάν η μεταχείρισή τους είναι σύμφωνη με διεθνείς κανόνες όπως: 

• Του Χάρτη αρχών για την Προστασία των Προσώπων που τίθενται υπό Κράτηση ή Φυλάκιση οποιασδήποτε μορφής, των Ηνωμένων Εθνών.
• Των Προτύπων Ελάχιστων Κανόνων των Ηνωμένων Εθνών, για τη Μεταχείριση των Κρατουμένων
• Της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων και άλλων Τρόπων Σκληρής Απάνθρωπης και Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας
• Της Διεθνούς Σύβασης για τη προστασία όλων των Ατόμων από Βίαιες Εξαφανίσεις
Η παρουσία και η υποστήριξη του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων έχει, φυσικά, ως στόχο το σεβασμό των δικαιωμάτων των φυλακισμένων και συγκεκριμένα να εκτιμήσει και εν τέλει να εναντιωθεί στα κάτωθι:
• Στην αυθαίρετη κράτηση- κράτηση χωρίς νόμιμη αιτία και χωρίς νομική διαδικασία
• Κράτηση σε απομόνωση – κράτηση χωρίς πρόσβαση στην οικογένεια, σε δικηγόρους κλπ.
• Μυστική κράτηση- κράτηση σε μυστική τοποθεσία
• Ανεπαρκείς συνθήκες κράτησης στις φυλακές- όπως συνωστισμός και παρατεταμένη κράτηση σε απομόνωση
• Μεροληπτικές δίκες- Δίκες που διεξάγονται χωρίς να διασφαλίζεται η ελάχιστη νομική διαδικασία
• Βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης

Ευχόμαστε αυτή η προσέγγιση να ικανοποιεί το αίτημά σας

Με εκτίμηση,
Antonín Mokrý
Πρόεδρος CCBE»

Επισυνάπτεται το πρωτότυπο κείμενο της επιστολής.

Στην πανηγυρική έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας, που άνοιξε ο οικοδεσπότης Δικηγορικός Σύλλογος Ορεστιάδας δια της Προέδρου του κ. Άννας Μεμετζή, συμμετείχαν και απηύθυναν χαιρετισμό, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου, κ.κ. Δαμασκηνός, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας, κ. Βασίλειος Μαυρίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Κώστας Βενετίδης ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και λοιποί αυτοδιοικητικοί παράγοντες. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι γονείς του κρατούμενου Έλληνα αξιωματικού, Δημητρίου Κούκλατζη, που έλαβαν τον λόγο και ευχαρίστησαν την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικ. Συλλόγων της χώρας για την πρωτοβουλία αυτή και για λογαριασμό της οικογένειας του Άγγελου Μητρετώδη.

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η ιστορική χορωδία του ΔΣΑ υπό την διεύθυνση του μαέστρου και συναδέλφου Δημητρίου Καρούζου.

""
""
""
""
""
""
""
""
""
Bar-Elections
Portal Redirection
Isocrates
Guide

Αλλαγή γλώσσας