Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος και Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος θέτουν σε νέα βάση τη μεταξύ τους συνεργασία

Εκδόθηκε από

08/11/2022 19:08

kyprosΠαραγωγικά και με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα: «Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο: Νομικά ζητήματα και προκλήσεις».

Κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψης της Ολομέλειας στην Κύπρο, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρία, κατά τη διάρκεια της οποίας εκφράστηκε εκ νέου και διατρανώθηκε η ισχυρή αποφασιστικότητα των δύο μερών για μια πολυεπίπεδη, συνεχή και εποικοδομητική συνεργασία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Η ημερήσια διάταξη της συνεδρίας περιλάμβανε επίκαιρα κοινά νομικά θέματα και προβληματισμούς στον τομέα της Δικαιοσύνης σε σχέση με τον ρυθμό απονομής της, την αναβάθμιση των δικηγόρων ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, την από κοινού αντιμετώπιση του τουρκικού αναθεωρητισμού.

Ο Πρόεδρος του ΠΔΣ δρ Χρίστος Κληρίδης, καλωσορίζοντας την Ολομέλεια στην Κύπρο μετά από 19 χρόνια, σημείωσε ότι οι δικηγόροι σε Κύπρο και Ελλάδα αναπόσπαστο κομμάτι του κράτους δικαίου, ενωμένοι έχουν πολλά να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση απειλών, εξωτερικών και εσωτερικών κατά της νομιμότητας. «Με φάρο τη δικαιοσύνη, ασπίδα το διεθνές δίκαιο και ατομικά δικαιώματα και δόρυ τη γνώση και μαχητικότητά μας, μπορούμε όλοι μαζί σαν μια γροθιά να συνδράμουμε για μια καλύτερη και ασφαλή κοινωνία στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο. Ενώνουμε τις δυνάμεις, τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας σε Κύπρο και Ελλάδα σαν στρατιώτες του δικαίου για να αντιμετωπίσουμε μαζί τις σύγχρονες και πολυεπίπεδες προκλήσεις», επεσήμανε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός επεσήμανε ότι η παρουσία της Ολομέλειας στην Κύπρο δείχνει ότι το δικηγορικό σώμα Ελλάδος και Κύπρου έχει άρρηκτους δεσμούς και υψηλή αίσθηση εθνικού καθήκοντος. «Το διαχρονικό ιστορικό δίδαγμα, που πρέπει να αντλήσουμε από την κοινή εθνική μας πορεία είναι ότι όταν ένα κράτος υποχωρεί κατά σύστημα, τότε θα νικάται κατά κράτος. Η επίκληση του διεθνούς δικαίου, που είναι -και ορθά- πάγια επιλογή μας, όπως και όλων των δικαιοκρατούμενων κρατών, που πιστεύουν στη βασισμένη στο δίκαιο διεθνή τάξη δεν αρκεί, εάν δεν μπορούμε να το υπερασπιστούμε και να το επιβάλουμε ακόμη και μόνοι μας», υπογράμμισε.

Προς την εκπλήρωση των στόχων που έχουν τεθεί στο Μνημόνιο Συνεργασίας το οποίο υπέγραψαν τα δύο σώματα, δρομολογούνται συντονισμένες δράσεις και ανθεκτικές συνέργειες, μεταξύ των οποίων, η δημιουργία Επιτροπής Διασύνδεσης (liaison), κατόπιν εισήγησης του Προέδρου του ΠΔΣ δρος Χρίστου  Κληρίδη.

Τα δυο σώματα εκφράζοντας για ακόμη μια φορά την εντεινόμενη ανησυχία τους για τα εθνικά ζητήματα, προχώρησαν στη συνομολόγηση ενός κοινού ψηφίσματος για τα τετελεσμένα της παράνομης τουρκικής εισβολής του 1974 και της κατοχής για 48 χρόνια. «Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ) και η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος (Ολομέλεια) διατρανώνουμε τη θέλησή μας για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού ζητήματος που θα διασφαλίζει την προστασία όλων των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων και την απόλυτη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και διεθνούς δικαίου επί όλης της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο κείμενο του Ψηφίσματος το οποίο μεταφραστεί στη γαλλική και την αγγλική γλώσσα και θα αποσταλεί σε θεσμικά όργανα της ΕΕ και σε διεθνείς οργανισμούς και φόρα.

Για το πλήρες κείμενο του Ψηφίσματος πατήστε ΕΔΩ

Για το Μνημόνιο Συνεργασίας πατήστε ΕΔΩ

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα: «Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο: Νομικά ζητήματα και προκλήσεις».

Η εκδήλωση οργανώθηκε στη βάση δυο θεματικών ενοτήτων στις οποίες συμμετείχαν ως εισηγητές πολιτικοί και ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και την Κύπρο και οι υποψήφιοι Πρόεδροι για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης και κ. Νίκος Χριστοδουλίδης ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν μέσω βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων ο τέως Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Αλέξης Τσίπρας και οι πρώην Πρωθυπουργοί, κ. Αντώνης Σαμαράς και κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Την Ελληνική Βουλή εκπροσώπησε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κ. Νίνα Κασιμάτη.

Για τους χαιρετισμούς του τέως και των πρώην Πρωθυπουργών παρατίθενται οι σχετικού σύνδεσμοι.

https://www.youtube.com/watch?v=HGiMrxk8Us4

https://www.youtube.com/watch?v=GAHsmg5KIik

https://www.youtube.com/watch?v=UxesU6oB9E0

Για το συνολικό πρόγραμμα της εκδήλωσης πατήστε ΕΔΩ

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε επίσκεψη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας όπου έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, κ. Δημήτρη Βερβεσό, τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου δρα Χρίστο Κληρίδη, τον Πρόεδρο του ΔΣ Κερύνειας, κ. Νικόλα Κωνσταντινίδη και τον Αντιπρόεδρο του ΔΣ Λευκωσίας, κ. Νικόλα Κουρσάρη.

Οι παρευρισκόμενοι έτυχαν ξενάγησης στον χώρο από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Πέτρο Παπαπολυβίου και στέλεχος της ΕΦ.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022, με επίσκεψη στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, όπου οι Ελλαδίτες δικηγόροι επισκέφθηκαν το Μνημείο του Αχυρώνα Λιοπετρίου, τους Μύλους Χατζηγιώρκη στο Φρέναρος και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Αμμοχώστου στη Δερύνεια.

Για το βίντεο της εκδήλωσης πατήστε ΕΔΩ

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του ΠΔΣ εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς τους εισηγητές και συντονιστές του συνεδρίου: κ. Άγγελο Συρίγο, Καθηγητή του Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Βουλευτή, Υφυπουργό Παιδείας της ΕΔ, τον κ. Ευάγγελο Αποστολάκη, Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τέως Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού, Λέκτορα Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας, την κα Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, Διεθνολόγο – Σύμβουλο σε θέματα Κυπριακού / Τουρκίας, InternationalCrisisGroup, τον Ευθύμιο Παπασταυρίδη, Ερευνητή και Επισκέπτη Καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τον κ. Αθανάσιο Έλλι, Διευθυντή «Καθημερινή», αγγλόφωνη έκδοση, τη δρα Αναστασία Στρατή, Εμπειρογνώμων, Πρεσβευτή Σύμβουλος Υπουργείου Εξωτερικών ΕΔ, τον δρα Νικόλα Α. Ιωαννίδη, Πρόεδρο Επιτροπής Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου του ΠΔΣ και διδάσκων Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, τον δρα Θωμά Νεκτάριο Παπαναστασίου, Αναπληρωτή Καθηγητή Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, τον κ. Γιώργο Χριστοφίδη, Δικηγόρο, Αντιπρόεδρο Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Bar-Elections
Portal Redirection
Isocrates
Guide

Αλλαγή γλώσσας