Επικύρωση γνησίου υπογραφής κρατουμένων από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας μετά από την παρέμβαση της Ολομέλειας

Εκδόθηκε από

29/07/2022 13:26

fylakesΜετά την παρέμβαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με αίτημα την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την επικύρωση του γνησίου υπογραφής  κρατουμένων από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας (βλ. τη σχετική επιστολή του Προέδρου της Ολομέλειας εδώ: https://bit.ly/3cOpXS5), με πρωτοβουλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, εισήχθη στο νομοσχέδιο για την αστυνομική εκπαίδευση νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αρμόδιες για την βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής και την επικύρωση αντιγράφων όταν ο ενδιαφερόμενος είναι κρατούμενος των υπηρεσιών αυτών.

Επιλύεται, έτσι, ένα σοβαρό πρόβλημα που ανέκυψε μετά την ψήφιση του ν. 4937/2002 (που κατήργησε τη γενική αρμοδιότητα της ΕΛ.ΑΣ. προς βεβαίωση του γνησίου υπογραφής των πολιτών και την επικύρωση αντιγράφων) και ταλάνιζε τους προσωρινά κρατουμένους, εμποδίζοντας στην πράξη την ανάθεση της υπεράσπισής τους σε συνήγορο της επιλογής τους.

Η σχετική ρύθμιση του άρθρου 93 παρ. 4 του ψηφισθέντος νομοσχεδίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης, αναμόρφωση του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες ρυθμίσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη» είναι διαθέσιμη εδώ: https://bit.ly/3oAp8ir .

Bar-Elections
Portal Redirection
Isocrates
Guide

Αλλαγή γλώσσας