Συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος (23/2)

Συνεδρίασε  στην Αθήνα, στις 23 Φεβρουαρίου 2018, υπό την προεδρία του Προέδρου του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσού, η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία αποφάσισε τα εξής:

1. Την υποβολή αιτήματος  για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων του συνταγματικού τόξου,  για τα μείζονα ζητήματα που αφορούν στον δικηγορικό κλάδο.

2. Την συνάντηση με τους ευρωβουλευτές κ.κ. Ελ.Βόζεμπεργκ, Ν. Μαριά, Κ. Χρυσόγονο και  τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής  Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, κ. Γ. Ντάσση, για το θέμα της κατάργησης, άλλως μείωσης,  του ΦΠΑ στις νομικές υπηρεσίες με αφορμή την προώθηση σχεδίου οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Συμβούλιο Υπουργών για το θέμα αυτό.

3. Την υποβολή του αιτήματος για σύγκληση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την συμβατότητα ή όχι της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, όπως εισάγεται με το ν. 4512/2015, με το Σύνταγμα και το Ενωσιακό Δίκαιο.

4. Εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή της στη διάταξη του άρθρου 340 παρ. 1 εδαφ. δ ΚΠΔ, η οποία είναι αντίθετη με το Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και σε κάθε περίπτωση ερμηνεύεται εσφαλμένα από μεμονωμένες συνθέσεις Δικαστηρίων. Προς τούτο, θα αιτηθεί προς τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Στ. Κοντονή την τροποποίηση της σχετικής διάταξης.

5. Την υποβολή αιτήματος για συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  κ. Στ. Κοντονή για το ανωτέρω θέμα, καθώς και για θέματα τροποποίησης διατάξεων του Κώδικα περί Δικηγόρων και των παραρτημάτων αυτού, επιτάχυνσης της διαδικασίας καταβολής αμοιβών δικηγόρων στα πλαίσια του θεσμού της νομικής βοήθειας, υπαγωγής στο σύστημα νομικής βοήθειας του συναινετικού διαζυγίου ενώπιον συμβολαιογράφου.

6. Την υποβολή αιτήματος για συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  κ. Έφη Αχτσιόγλου για την διερεύνηση της δυνατότητας ένταξης των Δικηγορικών Συλλόγων σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που αφορά στην απασχόληση ασκουμένων δικηγόρων.

7. Την διοργάνωση ημερίδας στην Αθήνα, στις 29.5.2018, για τη διαιτησία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των  Δικηγορικών Συλλόγων Παρισίων και Βιέννης, όπου λειτουργούν επί σειρά ετών διαιτητικά κέντρα, προκειμένου να παράσχουν την αναγκαία τεχνογνωσία και οργανωτική βοήθεια για την σύσταση αντίστοιχων Κέντρων Διαιτησίας από τους ελληνικούς Δικηγορικούς Συλλόγους.

8. Την συγκρότηση κοινής επιτροπής με εκπροσώπους των δικαστικών ενώσεων, με αντικείμενο την εκπόνηση ενιαίου Κώδικα Δεοντολογίας για τις σχέσεις Δικαστών και Δικηγορικού σώματος, ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης.

9. Την δημιουργία διαρκούς κοινής επιτροπής με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και Ενώσεων Δικαστικών Υπαλλήλων για την καταγραφή των προβλημάτων καθημερινής λειτουργίας των δικαστηρίων και εξεύρεσης κοινά αποδεκτών λύσεων.

10. Να προτείνει στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος την διοργάνωση, εντός του 2018, Πανελλήνιου Δικηγορικού Συνεδρίου.

11.  Εμμένει στην από 16.12.2013 απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, όπως τροποποιήθηκε  με την από 13.9.2016 απόφασή της, σχετικά με τον  αριθμό των πειθαρχικών συμβουλίων στην έδρα κάθε πολιτικού Εφετείου.

12. Την αποστολή στον Υπουργό Οικονομικών επιστολής σχετικά με την μισθολογική εξέλιξη των δικηγόρων που υπηρετούν σε φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του ν. 4354/2015 και κατέχουν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών.


13. Την αναβολή της συζήτησης του θέματος για την ίδρυση της 4ης Νομικής Σχολής, δεδομένου ότι εκκρεμεί ακόμα το αίτημα συνάντησης με τον Υπουργό Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου.

14. Την διοργάνωση ημερίδας στην Αθήνα στις 28.4.2018 με θέμα «Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και Κράτος Δικαίου», σε συνδιοργάνωση με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών και του Συμβουλίου Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης και Ελλήνων νομικών.

15. Εξέδωσε δελτίο τύπου αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης, το πλήρες κείμενο του οποίου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δ.Σ.Α και στο portal της Ολομέλειας.

Bar-Elections
Portal Redirection
Isocrates
Guide

Αλλαγή γλώσσας