Συνάντηση αντιπροσωπείας της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων με τον Υπουργό Δικαιοσύνης για τα επείγοντα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης

Εκδόθηκε από

01/07/2021 18:18

****

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης συνάντηση αντιπροσωπείας της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας και του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσό, και την Πρόεδρο του ΔΣ Λάρισας, Νικολέττα Μπασδέκη με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, με αντικείμενο την επίλυση επειγόντων ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του δικηγορικού σώματος τέθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

- Η ανάγκη πλήρους και ασφαλούς επαναλειτουργίας των δικαστηρίων.

- Η προώθηση προς ψήφιση των διατάξεων για την τροποποίηση του Κώδικα Δικηγόρων, σύμφωνα με τις θέσεις της Ολομέλειας (έμμισθοι, πειθαρχικά, κλπ).

- Οι προτεινόμενες της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας σε σχέση με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που έθεσε η σχετική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.

- Η άμεση υλοποίηση του χρηματοδοτούμενου μέσω ΕΣΠΑ, Προγράμματος ΠΑΝ, για την πρακτική άσκηση ασκούμενων δικηγόρων σε δικαστήρια και δικηγορικά γραφεία.

- Η διάθεση στους δικηγόρους του υπογείου πάρκινγκ 2500 θέσεων στο Εφετείο Αθηνών μετά την οριστική, αυτοδίκαιη παραλαβή του κτηρίου με τον πρόσφατο ν. 4782/2021.

Τέλος, δηλώθηκε η έντονη διαμαρτυρία για την αιφνιδιαστική απόφαση αναστολής λειτουργίας των διοικητικών δικαστηρίων της πρωτεύουσας σήμερα και αύριο λόγω του καύσωνα (!!!).

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι θα εισηγηθεί στην αρμόδια Επιτροπή να επεκταθούν οι προς εκδίκαση ποινικές υποθέσεις, ώστε να διεξάγονται κανονικά οι ποινικές δίκες που αφορούν κακουργήματα και πλημμελήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται μέχρι και τις 31.12.2026 (αντί της 31.12.2025 που ισχύει μέχρι σήμερα).

Παράλληλα, ενημέρωσε το σώμα ότι έχει προωθηθεί στα συναρμόδια Υπουργεία προς υπογραφή το σχέδιο της ΚΥΑ για το Πρόγραμμα ΠΑΝ, μετά την αναμενόμενη δημοσίευση της οποίας, εντός του καλοκαιριού, θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους ασκουμένους.

Σε ό,τι αφορά τις τροποποιήσεις στον Κώδικα Δικηγόρων, ο Υπουργός ανέφερε ότι θα προωθηθούν προς ψήφιση σχετικές διατάξεις στο πλαίσιο της αμέσως προσεχούς νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου.

Για τα υπόλοιπα θέματα, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί, αφού τα μελετήσει ενδελεχέστερα.

Bar-Elections
Portal Redirection
Isocrates
Guide

Αλλαγή γλώσσας